495 EURO VOOR EEN PUNT HOGER

Nog een maand en dan beginnen de eindexamens. In 2022 deden maar liefst 188.191 leerlingen eindexamen. Nog niet zo lang geleden leerde men enkel uit het boek en dictaat. Inmiddels zijn er talloze online forums, samenvattingen en instructievideo's beschikbaar om leerlingen voor te bereiden op het centraal examen. Daarnaast zijn de '2-daagse examentrainingen’ in opmars. Wat houdt zo’n training in? En is het de investering waard?

WELKE EXAMENTRAININGEN BESTAAN ER?

De meeste partijen bieden een- twee- of driedaagse examentrainingen aan op diverse locaties. De trainingen vinden plaats in kleine groepen onder begeleiding van studenten of bevoegde docenten. Voor elk schoolvak en elk niveau (vmbo/havo/vwo) is een aparte training te volgen. So far so good. We zoomen nu in op de belofte en de prijs:

Knallen tijdens je eindexamen? Leerlingen scoren na een Luzac Examentraining gemiddeld wel 1 punt hoger!
— De 2-daagse Luzac Examentraining kost 495 euro
Lyceo is als enige examentrainer in Nederland wetenschappelijk bewezen effectief: deelnemers scoren gemiddeld 0,9 punt hoger voor het vak waarvoor zij een examentraining hebben gevolgd. We zien zelfs leerlingen die er tot 1,4 punt op vooruit gaan!
— De 2-daagse Lyceo examentraining kost gemiddeld 320 euro
Deelnemers van de Erasmus Examentraining halen gem. 1,7 punt hoger op het examen na het volgen van een tweedaagse training.
— De 2-daagse Erasmus Examentraining kost ca. 300 euro
Onbezorgd slagen voor je eindexamen. Goed beoordeeld: 8,4/10
— De 2-daagse Eindsprint examentraining kost 330 euro
De examentraining van Stichting Studiebegeleiding Leiden werkt: meer dan 90% van de leerlingen die een Examencursus hebben gevolgd, is geslaagd. Gemiddeld stijgt het examencijfer een punt ten opzichte van het schoolexamencijfer.
— SSL 2-daagse examentraining kost 330 euro/3-daagse voor 440 euro

We vinden de claim van Stichting Studiebegeleiding Leiden lachwekkend, aangezien gemiddeld in Nederland sowieso 92,7% van alle examenleerlingen slaagt voor hun eindexamen. Het is ons niet duidelijk hoe de claims over hogere punten door de bedrijven worden onderbouwd (m.u.v. Eindsprint). Wel kunnen we ons voorstellen dat vrijwel elke leerling die gericht twee dagen aan één examenvak besteedt - thuis of bij een particulier trainingsinstituut - er qua cijfer op vooruit gaat. Maar hier zijn geen statistieken over te vinden. 

EXAMENTRAINING VOOR IEDEREEN

We zijn voorstander van examentrainingen. De persoonlijke begeleiding helpt een leerling om inzicht te krijgen en kennis te verbeteren. Een examentraining kan bijdragen aan een beter zelfvertrouwen van de leerling en stress wegnemen. Maar wij vinden dat examentraining voor iedereen beschikbaar moet zijn. Voor leerlingen die bang zijn om te zakken. Voor leerlingen die graag een hoger cijfer scoren. Voor leerlingen uit elke economische klasse van Nederland. We willen geen maatschappij waarin alleen zij die het kunnen betalen een hogere slagingskans hebben. Daarnaast zijn er leerlingen voor wie een heel trainingsweekend te intensief is qua aandacht en concentratie. Ook voor hen moet een passend aanbod zijn. 

EXAMENTRAINING NATUURKUNDE 

Wij van LeerLevels beloven niet dat je met onze Examentraining een punt hoger gaat scoren op jouw eindexamen. Maar voor 20 euro per jaar kan je wel onbeperkt oefenen. Online en op eigen tempo. De vragen die je voorgeschoteld krijgt worden aangepast aan jouw niveau. Scoor je goed in magnetisme? Dan zal je daar tijdens het oefenen steeds minder vragen over krijgen. Mis je kennis over een ander onderwerp? Bekijk nog een extra uitlegvideo. Op dit moment bieden we het gehele curriculum natuurkunde voor havo en vwo. Meer vakken volgen! De app is te gebruiken door leerlingen en docenten. 

LeerLevels tip: zet je timer op 1,5 uur en beloon je tussen het oefenen door met goede pauzes. Veel succes allen!

Vorige
Vorige

AAN DE SLAG MET DE DUURZAAMHEIDSTRANSITIE

Volgende
Volgende

LANCERING NIEUWE DOCENT-OMGEVING